Praktik

Jupp, den har börjat, idag var andra dagen.. ganska så kul ändå, lite långa dagar kanske.. Känns som man borde kunna så mycke mer bara.. Idag insåg jag att ja inte ens visste hur man vek ner kanten på sängen, frågade en syrra som sa åt mig att leta efter en röd knapp, hittade ingen så frågade en annan som visade, knappen va GRÅ å satt nästan under sängen.. tjena va lätt den va å hitta...
Har vart me å tittat på på lite slemmobiliserande grejer för några me CF (Cystisk fibros), har låtit en dam träna lite benövningar (hon e cool, låg på IVA för tre dagar sen å nu e hon pigg!) alltså, pigg.. allt e ju relativt men iaf.. :) Hon tycker iaf att d e jättekul å träna! Å så har ja fått sätta på henne en bipap (en andningsmask så man får hjälp att andas..)
Idag va d KOL-träningsgrupp, men d kom bara två pers..
Skulle ju hänga me på övningarna lite så man inte står där å glor, så ja fick köra lite benböj å så, jobbigt!!
D blir mycke mätande av saturaton åxå, ja e helt imponerad av de där maskinerna, trodde ju lixom att man behövde ta bloprov för att mäta sånt!

Har åkt Linköping runt (känns d som) för att hitta Ramlösa Balans, som ja fick smaka lite av en jobbarkompis, faktiskt god! Plus att han sa att man blev pigg av den.. Ja har inte hittat den än.

Johan tycker att ja har vart snäll idag, ja har, hör och häpna.. Lagat mat!! :) Ja såg till att d såg snygg ut, ifall d skulle va äckligt.. Då skulle ja iaf gjort nånting bra :D

Å så har vi köpt spore!! Värsta roliga dataspelet, man kan bygga sitt eget djur, hur man vill!

Å så ville ju Mikkis ha lite svar på frågorna ja skrev förut, så de kommer här! :


Vad är FRC? Hur kan du på ett enkelt sätt påverka FRC?

FRC är Funktionell residualkapacitet det vill säga den mängd luft som finns kvar i lungorna efter en normal utandning. Det enklaste sättet att påverka FRC är genom lägesförändring. FRC är lägst vid liggande och högst vid stående.


Beskriv lungfysiologiskt varför risken för post-operativa lungkomplikationer ökar med åldern?

Volymen där de små luftvägarna stängs av/faller ihop (closing capacity) ökar med åldern. När man är över 50 år stängs de bara av att man ligger ner eftersom FRC vid liggande är lägre än nivån för closing capacity. Ju äldre man är desto högre FRC behövs för att hålla luftvägarna öppna. Efter en operation kan det vara svårt att få upp patienten tillräckligt utan den kommer mest att ligga ner, detta innebär att lungorna inte blir ordentligt ventilerade vilket kan ge komplikationer (som tex lungiflammation).


Beskriv fysiologiskt hur en hosta blir till?

Man börjar med att ta ett litet andetag, sedan sluts stämbanden och trycket i bröstkorgen byggs upp med hjälp av bukmuskulaturen (det intrapleurala trycket kan överstiga det atmosfäriska trycket). Sedan öppnas stämbandet snabbt och all luft trycks ut snabbt, vilket ger en snabb dynamisk kompression först i trakea och sedan ut mot de medelstora luftvägarna.


Beskriv vad som händer med EPP vid motståndsanding t.ex. vid sluten läppandning.

Det låga flödet vid sluten läppandning gör att trycket i luftrören blir högt vilket minskar risken för att luftvägen ska kollabrera, därför kan man andas ut mer luft innan EPP nås.


Regional FRC innebär att FRC påverkas av gravitationen och att FRC inte är jämt fördelad över lungan. I sittande position var har vi bäst ventilation? Förklara utifrån föregående påstående.

I sittande är ventilationen i lungan bäst i de basala delarna. Tyngdkraften gör att lungan tenderar att dras nedåt och detta gör att pleuratrycket är lägre i de övre delarna av lungan och därför är de apikala alveolerna mer uttöjda än de basala. När man andas in sjunker trycket i pleuran lika mycket i hela lungan och därför fylls de nedre alveolerna mer än de övre.

Kommentarer
Postat av: Chassi

Jävlar vad duktig du är!

Jag har noll koll på vad du snackar om... Hur länge är praktiken? Vi har praktik om bara ett par veckor, ska bli sjukt kul! :D

Mailar dig bilden ;)

KRAM

2008-09-24 @ 00:01:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0